De herfst en loslaten

De herfst heeft zijn intrede gedaan en dat heb je, naast het weer, misschien ook opgemerkt in je lichaam? Het kan zijn dat je wat vermoeider, humeuriger of melancholischer bent. Zoals alle leven op aarde, zijn ook wij onderhevig aan het ritme van de natuur. Dit uit zich zowel in ons fysiek als emotioneel lichaam. Want het principe van leven is beweging, met ontwikkeling, groei en evolutie als gevolg.

De vijf elementen leer volgens TCM

In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) wordt met de vijf elementen leer gewerkt om beweging en verandering te verklaren, waarin vijf groeifases beschreven worden aan de hand van vijf seizoenen (de nazomer is het vijfde seizoen). Ieder seizoen vertegenwoordigt een specifieke fase van groei en ontwikkeling.

Als mens doorlopen we verschillende groeifases, en afhankelijk van wat je leert uit je ervaringen van een bepaalde fase kan je groeien in je bewustzijn en innerlijke kracht of blijven hangen in die fase, stilstaan en lijden ondervinden.

Herfst, het metaal element

De herfst en het metaal element staan symbool voor reflectie en loslaten. De Yang energie van de zomer beweegt naar Yin energie. Net zoals de natuur loslaat wat het niet meer nodig heeft, wat je kan opmerken aan de bladeren die van de bomen vallen bijvoorbeeld, gaan ook wij periodes door waarin we stilstaan, loslaten en de dingen tot de essentie herleid worden.

Weerstand van het ego

Als een fase met het karakter van de herfst zich aandient in je leven kan dit gepaard gaan met lastige momenten. Het oude wordt immers niet meer hetzelfde en het ‘ego’ gaat in opstand komen om een status quo te behouden.

Het kan zijn dat je je werk verliest, ziek wordt, verhuist, een geliefde of een relatie verliest of in een nieuwe levensfase terecht komt. Het loslaten kan ook gaan over oude gewoontes en denkwijzen die niet meer dienen.

Want hoe lastig een situatie ook kan zijn, denk bijvoorbeeld aan een job die we helemaal niet meer leuk vinden maar waar we toch blijven, we verkiezen vaak het vertrouwde boven de onzekerheid en het onbekende. Kenmerkend bij deze fase is dat we niet weten wat nadien komt. Dit kan angst opwekken waar ons ego ons wil tegen beschermen door ons houvast aan te bieden. De emotie die bij het metaal element hoort is verdriet.

Vergeving

Ook vergeving hoort bij loslaten. Dit kan gaan over een andere persoon of over jezelf. Wanneer je moeite hebt met loslaten en vergeven zit je vast aan wat jou pijn gedaan heeft. Dit creëert heel veel negatieve energie in je lichaam.

Vergeven is niet altijd eenvoudig, zeker niet wanneer iemand je echt tot in het diepste geraakt heeft, maar wel noodzakelijk voor je eigen gezondheid. Vaak kan vergeven pas echt plaatsvinden als je een andere kijk krijgt op het gebeuren, een inzicht of een wijsheid. Weet dat moeilijke emoties boodschappers zijn, ze laten je zien wat je echt belangrijk vindt in het leven.

Overspannen en burn-out

Als je je overspannen voelt of in een burn-out zit kan dit ook een signaal zijn dat iets zich aandient om te veranderen en los te laten.

Misschien past een bepaalde levensstijl niet (meer) bij je en word je regelmatig overprikkeld? Zijn er bepaalde gedachten en overtuigingen die je eigenlijk niet echt verder helpen? Heb je (onbewust) strategieën ontwikkeld in je kindertijd waar je waarschijnlijk heel goed in bent, maar die eigenlijk niet goed zijn voor je. Denk aan alles perfect willen doen, altijd maar bezig moeten zijn en resultaten halen of het gevoel hebben te moeten klaar staan voor iedereen en geliefd te zijn.

Gezondheidsklachten

De TCM bekijkt ook gezondheidsklachten aan de hand van de vijf elementen leer. De organen die verbonden zijn aan het metaal element zijn de longen en de dikke darm, met daarbij horend de huid, ademhaling en het afweersysteem.

Enkele voorbeelden van mogelijke klachten:

 • longklachten zoals astma, bronchitis, hoesten, slijm
 • stoornissen aan het immuunsysteem zoals allergieën, auto-immuunziekten, griep, infectieziekten,…
 • huidproblemen zoals eczeem, acné, droge huid
 • darmklachten zoals constipatie
 • op mentaal niveau: moeite hebben om de vruchten te plukken van wat je hebt gedaan, moeite met afscheid nemen, loslaten, verdriet, melancholie en slechte energetische weerstand.

Een coach of therapeut kan je helpen om aan de slag te gaan met het emotionele. Bij het metaal-element zou je hulp kunnen vragen bij het verwerken van verdriet of het transformatieproces waar je in zit.

Enkele vragen die je jezelf kan stellen:

 • Wat dient er zich aan om los te laten? Wat zou me hiermee kunnen helpen?
 • Welke spanningen of angsten draag ik nog mee?
 • Hoe kan ik mezelf meer ademruimte geven?
 • Heb ik moeite met grenzen aangeven?
 • Als ik terugkijk op wat ik bereikt heb de voorbije periode, kan ik hiermee tevreden zijn?

Meegaan met de flow van de natuur

De mens is onderdeel van de natuur en zoals je ontdekt hebt doorlopen wij dus ook cyclische processen zoals je deze terugvind in de natuur. Denk aan de verschillende seizoenen, dag en nacht, eb en vloed, lunar cyclus.

Het is dus goed voor ons om mee te bewegen met de flow van de natuur. Als je even naar binnen keert en je afvraagt wat je nu nodig hebt, wat komt er dan naar boven?

Enkele herfst tips:

 • Ga naar buiten. De herfst is ideaal voor boswandelingen en bergwandelingen.
 • Je kan kastanjes, noten en paddestoelen gaan zoeken.
 • Gun jezelf meer rust. Vertraag, maak het gezellig thuis met kaarsjes, dekentjes, theetjes, soepen en stoofpotjes.
 • Beleef de veranderingen in de natuur bewust, observeer de geluiden, kleuren, verloop van de dagen,.. Kijk eens welke producten de natuur voort brengt in de herfst en zetten deze op het menu.
 • Ontvang. Denk terug aan al wat je in de lente en herfst bereikt hebt, wees dankbaar voor waar je staat en wat je bereikt hebt.

Wil je niets missen van Flow Clinic? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *