De kracht van een burn-out

Geluk is de uitkomst van een leven dat volledig geleefd wordt en wanneer je volledig leeft dan maak je je helemaal geen zorgen of je gelukkig bent of niet. (M. Csíkszentmihályi)


Aan een burn-out zijn ook voordelen verbonden. Wat als ik je zelfs zou zeggen dat je dankbaar zal zijn voor je burn-out. ‘Je kan het ook zien als een zegen, veel mensen zijn er achteraf dankbaar voor’ riep mijn dokter me na alvorens ik zijn consultatieruimte verliet. Ik denk dat mijn verbaasde, licht geïrriteerde, blik boekdelen sprak: ‘wat heb jij makkelijk praten’ dacht ik. Het laatste wat ik voelde was dankbaarheid, eerder een gevoel van ‘get-me-the-hell-out-of-here’. Hij zei dan ook ‘achteraf’. Nu ik ‘achteraf’ ben, kan ik hem beamen. Hij had gelijk.

Liegen tegen jezelf

Een burn-out wordt veroorzaakt door overbelasting, voornamelijk op het werk wordt vaak gezegd. Maar is dit helemaal zo? Ben je eigenlijk ook niet al jarenlang aan het liegen tegen jezelf, niet vanuit je kern aan het leven? Vanuit je kern leven wordt gezegd wanneer we de dingen doen die bij onszelf passen, die ons gelukkig maken. Wanneer we kunnen zijn wie we echt zijn zonder al die extra lagen die waarmee we ons aangekleed hebben om ons te moeten aanpassen aan de anderen uit angst voor ‘wat de mensen wel gaan denken’, om ons gezicht niet te verliezen en er niet bij te horen of om niet geliefd te zijn. Dat we een leven in flow leiden dat past bij onze persoonlijkheid op dit moment.

Hiermee wil ik niet zeggen dat de werkgever hier geen verantwoordelijkheid in heeft. Het is nog steeds de taak van een bedrijf om positieve en gezonde werkomstandigheden te creëren voor zijn medewerkers. Om niet, ten koste van een constructieve en motiverende arbeidsomgeving, enkel naar winstbejag te streven. Steeds maar meer taken en verantwoordelijkheden te duwen bij zo weinig mogelijk medewerkers, zodat het bedrijf op het einde van het jaar een gezonde P&L heeft.

Een crisis als groei

Een crisis is pijnlijk, we hebben het gevoel dat de grond onder onze voeten verdwijnt en willen er het liefst van al zo snel mogelijk van weglopen. Maar het geeft je ook de mogelijkheid om stil te staan en te groeien. ‘Je kan de bodem ook zacht raken’ zei mijn psychologe.

Volgens psycholoog Erik Erikson, die in de levenslooppsychologie de verschillende crises in een mensenleven omschrijft, zijn crises niet alleen onvermijdelijk maar zelfs een natuurlijk en noodzakelijk proces. Het is de basis van alle veranderingen en vooruitgang en geef ons de mogelijkheid meer over onszelf te weten te komen.

Zodra je kan stoppen met vechten en je je kan overgeven aan het niet-weten kan je in beweging komen. Zo ook is bij een burn-out acceptatie de eerste stap die nodig is alvorens je herstelproces kan starten.

Tijdens de moeilijke momenten in het leven leren we de meest waardevolle lessen wordt ook weleens gezegd.

Wat wil het universum me duidelijk maken

Je kan je burn-out zien als een wake-up call, een signaal om de verantwoordelijkheid in handen te nemen en een andere richting te geven aan je leven. Om dieper te gaan en verbinding te maken met wie je echt bent, je unieke zelf onder al die extra lagen, en de kracht in jezelf te ontdekken.

Doorheen de jaren hebben we van anderen overtuigingen meegekregen, hebben we ons patronen eigen gemaakt die ons al dan niet hielpen in bepaalde situaties, zijn we ons gaan aanpassen aan anderen en de omgeving, leven we in een maatschappij die steeds maar sneller, luider en competitiever gaat. Maar klopt dit allemaal nog wel met wat jij nodig hebt?

Op avontuur met je burn-out

Ik ben op avontuur gegaan met mijn burn-out. Zo voelde het voor mij. En als ik het zo omschrijf klinkt het ook meer bemoedigend dan ernaar te kijken met de gedachte ‘why me’ want dan zou ik me alleen maar in een slachtofferrol wikkelen. Na de waterval van overweldigende emoties en verzet kon ik naar binnen keren en vragen binnen stellen. Welke patronen heb ik me eigen gemaakt waar ik op vastloop en wat zijn betere coopingsmechanismen. Wie ben IK, wat wil ik in het leven, wat past er bij mij en wat zijn mijn drijfveren en passies.

Ik ga niet zeggen dat ik me al ‘volgroeid’ voel, maar merk wel dat er fundamenten gezet zijn. Ik vind het trouwens een geweldig boeiend avontuur. Ik merk dat ik me meer in contact ben met mijn emoties, lichaam, intuïtie en de natuur. Ik voel me meer verbonden met een groter geheel (het universum, de natuur, God, boeddha of hoe je het ook wil noemen). In het algemeen ‘voel’ ik gewoon weer, waar ik voordien emoties blokte en er eerder van weg liep. Ik hecht minder belang aan oppervlakkigheden en materialisme, maar verkies ervaringen, zelfzorg en diepgang. Ik leef meer in in het nu, ervaar meer flow en heb mezelf beter leren kennen, mijn doelen en levensmissie zijn duidelijker. Het doet trouwens goed om dit eens op te schrijven want zo zie ik welke weg ik al afgelegd heb de laatste jaren.

Transformatie

Dit is een proces met vallen en opstaan en dat ook na je burn-out nog kan doorlopen, of misschien wel je hele leven lang. Verwacht niet onmiddellijk een duidelijk antwoord op al je vragen maar zie het als een ontdekkingsreis. Eentje naar binnen, naar je ‘echte ik’. Het is een reis dat durf en overgave vereist maar misschien één van de meest waardevolle reizen die je kan maken in je leven.

Ga niet in je zetel liggen netflixen en wachten tot het over is. Omarm je burn-out, ga stap voor stap richting transformatie. Als je vanuit je kern gaat leven kom je tot bloei en ga je gelukkiger zijn.


Er zijn verschillende manieren om aan de slag te gaan, en wat het best werkt is voor iedereen verschillend. Zo kan je je laten begeleiden door een therapeut of coach, inspirerende boeken lezen, workshops en retreats volgen, mindfulness en yoga beoefenen, een trektocht door de Alpen doen op je eentje, enz.

Met Flow Clinic willen we je coaching, workshops en retreats aanbieden rond onder andere burn-out, meer veerkracht en minder stress en meer flow in je leven. Binnenkort meer info op de website.

Wil je niets missen van Flow Clinic? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *