Ritueel afsluiten en vooruitblikken

Het jaar 2020 is bijna ten einde en velen kijken nieuwsgierig uit naar wat 2021 ons zal brengen. Het was best een intens en bewogen jaar. We hebben een grote les gehad in dat niets voor eeuwig is en hoe we flexibel kunnen omgaan met veranderende omstandigheden. De pandemie heeft er goed ingehakt bij velen en voor anderen heeft het dan weer rust gebracht om even de wereld op pauze te zetten.

Bij het jaareinde is het de traditie dat we even achterom kijken naar wat het voorbije jaar ons gebracht heeft en hoe we het nieuwe jaar tegemoet willen treden.

Hieronder deel ik een oefening met je die wat dieper gaat dan de typische goede voornemens en doelen die we tegen eind januari alweer vergeten zijn. Je blikt terug op waar je gegroeid bent, je dankbaarheden en wat je wil loslaten. Om dan na te denken volgens welke waarden je wil leven en wat een betekenisvol leven is voor jou.

Jaareinde review 2020

Neem je journal/notitieboekje erbij. Noteer per maand wat er gebeurd is. Als geheugensteuntje kan je in je GSM naar je foto’s en social media kijken, of door je journal bladeren (als je eentje hebt).

 • Mensen die je ontmoet hebt
 • Plekken die je bezocht hebt
 • Opgedane ervaringen en eventuele verrassingen
 • Wat je bereikt hebt
 • Lessen die je geleerd hebt
 • Worstelingen
 • Waar je dankbaar voor bent

Bekijk dan je volledig jaar en check:

 • Welke grote thema’s kwamen regelmatig terug?
  Bijvoorbeeld: je job die je geen voldoening geeft, omgaan met moeilijke
  emoties
 • Wat wil je achterlaten van gedrag, gewoontes,…? Wat dient je niet meer of helpt je niet naar een waardevoller leven?
  Bijvoorbeeld: slechte eetgewoontes, een wonde van vroeger, teveel op social media, boosheid,…

Wat je wil achterlaten schrijf je op een papiertje en kan je ritueel verbranden terwijl je uitspreekt ‘x (wat er op je papiertje staat) dient me niet meer en laat ik nu los.’

Als je deze oefening doet maak het je gezellig, zorg dat je niet gestoord wordt, zet een ontspannend muziekje op, steek wat kaarsjes aan,… De oefening kan best even duren, neem er rustig de tijd voor. Je kan het ook in verschillende keren doen.

Vooruitblik 2021

Schrijf je eigen manifesto waarin je noteert wie jij wil zijn in 2021. Begin met de woorden ‘Ik, je naam, …’ en maak dan een bulletlijst van wat er in je opkomt.

 • Wie wil je zijn? Denk aan je verschillende rollen (partner, moeder, dochter, zoon, collega,…)
 • Volgens welke waarden wil je leven? Waar wil jij voor staan? Hoe wil je je gedragen? Wat maakt je leven betekenisvol?
 • Hoe uit zich dat? Welk gedrag past daarbij?
 • Maak het specifiek en gebruik versterkende woorden die een gevoel uitdrukken.
 • Schrijf in de tegenwoordige tijd. Bv ‘Ik ben…’

Neem het dan op op je telefoon en luister er regelmatig naar of hang het bijvoorbeeld op in je slaapkamer of bureau.

Denk bij het schrijven aan waarden en niet aan doelen. Waarden dienen als wegwijzer, ze zijn een manier om je leven te leiden en kan je elke dag toepassen. Zijn laten zien hoe je met jezelf en anderen wil omgaan.

Voorbeeld van het verschil tussen waarden en doelen:

 • Doel: op vakantie gaan naar Zuid-Amerika
 • Waarden: ik wil nieuwsgierig zijn, nieuwe dingen ontdekken, openstaan voor nieuwe ervaringen, een leuke tijd beleven met mijn de mensen die ik graag heb, loskoppelen en ontspannen.

Zelfs als je dan door corona-toestanden niet op reis zou kunnen naar een ander land kan je toch nog volgens je waarden leven.

Veel succes ermee!
Laten we er samen iets moois van maken!

Veel liefs
Janna

Doe de volgende visualisatie oefening na het schrijven van je manifesto om het extra kracht bij te zetten. Onderzoek heeft uitgewezen dat het proces van visualiseren dezelfde gevoelens en biochemische reacties in je brein oproept, alsof je effectief de ervaring gehad hebt.

Wil je niets missen van Flow Clinic? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *